Litterær perioder
Dansk
Kopierne - Analyse
Resume:
Bogen handler om en dreng som hedder Jonas, som bor sammen med sine forældre og elsker at spile fodbold med sine venner. Jonas har ved siden af fodbolden, en flirt kørende sammen med pigen Maria. De har det godt sammen og det hele kører bare. Det tror han lige til han en dag efter fodboldkamp, ikke må komme ind i hans eget hus. Hans forældre står på den anden side af døren sammen med en dreng der ligner ham selv på en prik. Jonas får nu en fornemmelse der siger at der er noget helt galt. Kort tid efter bliver hans fornemmelse bekræftet, da der kommer to mystiske mænd i en kassevogn. Mændene udgiver sig for at sælge solcreme, men Jonas har lugtet lunten og begynder at løbe til han når ud i skoven. Her møder han en anden dreng, ved navn Ian. Ian forklarer Jonas at mændene er KB´ere, hvis opgave er at indfange og deaktivere ”kopierne”. Jonas tror i starten ikke på at han er en kopi.
”Kopierne” er kopier af mennesker som er uhelbredeligt syge. ”Kopierne” er blevet lavet så forældrene til de uhelbredelige, stadig kan være samme med sine ”børn”. Når de uhelbredelige så er blevet raske igen, ringer man til KB´erene som kommer og tager sig af kopierne.
Imens Jonas og Ian er i skoven, bliver Jonas informeret om at de skal finde et skib mod vest. Ian fortæller også at Jonas fra nu af skal blive i skoven og undgå byerne så meget som muligt. Dog bliver de engang imellem nød til at tage derind, for at skaffe proviant. Imens de er i byen første gang, genkender Jonas stedet fra dengang han var der med sin mor og far, for at købe fodboldstøvler. Her beslutter Jonas sig for at løbe væk fra Ian og hen til sportsbutikken i storcenteret. Her ser han sin mor og far, sammen med den anden dreng. De er i gang med at købe fodboldstøvler. Jonas har stadig ikke fundet ud af at han er en kopi endnu, så han vælger at træde frem for at snakke med mor og far. Da de ser ham bliver de meget chokerede, og tilkalder straks et par KB´ere. De dukker hurtigt op og prøver at fange Jonas. Her kommer Ian og en ny dreng, Jonas til undsætning, og de flygter sammen ud i skoven. Den nye dreng fortæller at han hedder Ronnie, og dette er starten på et nyt venskab.
De 3 drenge begynder at leve mere og mere i selve skoven, i takt med at jagten på kopierne bliver større og større. Det også her at Jonas finder ud af at han er en kopi, og aldrig kan vænne tilbage mere. I den tid de befinder sig i skoven kommer der også flere og flere problemer. Der er både kampe med vildsvin og KB´ere. I sidste del af bogen begynder de 3 drenge at blive sindssyge. De begynder at glemme ting og snakke helt sort. Først er det Ronnie der dør. Herefter laver Ian selvmord ved at springe ud fra en klippe, og til sidst dør Jonas.

Miljø
Miljøet i bogen er meget skiftende og der står heller ikke så meget om miljøet i bogen. Forfatteren Jesper Wung Sung skriver ikke så direkte om miljøet eller personerne for den sags skyld.
Historien foregår hovedsageligt tre forskellige steder, nemlig i byen, skoven og til sidst på stranden.
Byen:
I starten af bogen er miljøet dejligt og roligt ” Solen skinnede, fuglene fløjtede, og jeg fløjtede med” s. 7. som man kan se på dette citat er det meget idyllisk i starten. Byen i det hele taget er meget idyllisk beskrevet igennem hele bogen, selvom personerne er i fare for at blive opdaget. Der er masser af mennesker, som roligt går rundt og gør hverdagsting. Drengene er for det meste i skoven, men bliver nød til at bevæge sig ind til de forskellige byer for at få noget mad og redskaber.
Skoven:
Skoven er det sted drengene befinder sig mest i. skoven bliver beskrevet, som Jonas opfatter den, det vil sige at hvis Jonas er bange virker skoven mere skræmmende. Og hvis Jonas til gengæld er glad og rolig beskrives skoven også mere fredlig og stille. Skoven er inddelt i forskellige lag. Der er det yderste lag hvor der ikke er så tæt beplantet, til gengæld vrimler der med dusørjægere og kb’ere. Så er der det inderste af skoven, hvor der lever vildsvin (er også farlige). Der er tæt beplantet og der kommer næsten ikke noget sollys igennem trætoppene.
Skoven forandrer sig også igennem historiens gang. Drengene går så langt at det når at blive vinter. Bladene falder af træerne, buske visner og de kan ikke længere spise bær og svampe. Til gengæld bliver klimaet barskt og koldt. i skoven er der træer, buske, svampe, bær, dyr og m.m.
Stranden:
Stranden er det miljø man for mindst at vide om. Det er fordi at når Jonas ankommer til stranden er han så tæt på at ”Lukke ned” at han ikke rigtig orienterer sig. ”Jeg bevæger mig langs sand og vand”. Her kan vi se at det er en sandstrand. Senere får han øje på et stort skib, som ligger i sandet ”Skibet ikke er i vand. Det står i sandet. ”
Personkarakteristik
Man for generelt ikke meget at vide om personerne i historien, men der står lidt også mellem linjerne:
Jonas:
Jonas er hovedpersonen i historien. Han er en kopi af den rigtige Jonas, 12 år gammel og elsker fodbold. Jonas er en person, som udvikler sig rigtig meget. Han starter med at være en glad og normal dreng og jo længere historien skrider frem jo mere udvikler han sig. Lige fra det tidspunkt han møder Ian bliver han mere ansvarsfuld. Men når man kommer længere henne i historien bliver han mere kold og kynisk. Dette spiller Ronnies død en stor rolle i, da Ronnie var ham, som gav humør og glæde i tilværelsen. Det var ham der holdte fast i det menneskelige og når han døde tog ”den automatiske nedlukning” i fart. Til sidst kan Jonas ingen gang huske hvor han kommer fra, eller noget som helst. Han kan kun huske at han skal finde en båd.
Ian:
Ian er den ansvarsfulde person i gruppen. Han har hvidt hår. Det er ham der sørger for at slå lejer op, finde mad, stjæle redskaber i byen og er i det hele taget ham der har mest styr på situationen. Han hjælper Jonas igennem en periode hvor han har det meget svært, til gengæld bliver han selv så syg at han til sidst skal bæres i en bore lavet af Jonas. Ligesom Jonases udvikling, tager Ians udvikling også til når Ronnie dør. Det ener med at han tager sit eget liv ved at hoppe ud fra en skrænt.
Ronnie:
Ronnie er den person som senest kommer med i gruppen. Han er samtidig også den som er længst i processen med den automatiske nedlukning. Lige fra starten har han glemt hvad han hedder til efternavn. Han tilføjer gruppen en boost af humør og menneskelighed. Han har rollen som lillebror i gruppen.
Fortæller og synsvinkel
Fortælleren er den der formidler historien til læseren. Enhver historie har en fortæller og fortælleren er den afsender som man lærer at kende i løbet af historien. I fiktion er fortælleren som oftest en figur forfatteren har lavet specifikt til at være fortæller af historien. Sådan er ”Kopierne også bygget op, her er vores fortæller Jonas. Kopierne er skrevet i 1. persons fortæller/jeg-fortæller ”jeg vælger med vilje at gå en omvej langs skoven”.
Når en historie bliver fortalt igennem jeg’et, vil det sige at Jonas formidler han version og det han oplever til læseren. En jeg-fortæller er som oftest tæt på begivenhedernes gang (midt i aktionen). Sådan er ”kopierne også bygget op da Jonas jo er der hvor alt handlingen sker. Beskrivelsen af miljøet er også formidlet af Jonas, dvs. han fortæller hvad han ser, på den måde han ser det. Miljøet kan opfattes forskelligt fra person til person. Som læser kommer man som oftest tættest på jeg-fortælleren, fordi at man ser omverdenen igennem ham. Vores jeg-fortæller er ikke alvidende, som langt de flest 1. personfortællere er.
Synsvinklen er meget vigtig for hvordan man oplever en historie hvor der kan være den samme handling. Historien ville blive helt anerledes hvis man havde en kb’er, som var på jagt efter Jonas, som jeg-fortæller. Man kan også have forskellige måder at synsvinklen kan fortælles på. Der er subjektiv synsvinkel, som betyder at man for fortalt historien igennem en persons bevidsthed. Dvs. at historien bliver beskrevet indefra. Der er også objektiv synsvinkel, som er når det beskrives udefra, lidt ligesom hvis man så det igennem i kamera. Og til sidst kombineret synsvinkel, som både er ydre og indre kombineret. ”Kopierne” er skrevet i subjektiv synsvinkel ”og da jeg sad på trappen ind til omklædningsrummene og tog støvlerne af, kunne jeg fornemme, at hun nærmede sig. ”
Kompositionsmodeller
Kopierne er skrevet over kompositionsmodellen Kosmos-Kaos. Kosmos-Kaos moddellen går ud på at fortællingen tager afsæt i en tilstand af orden og harmoni (Kosmos). I bogen kan man også se kosmos i starten af fortællingen. Her hører man om Jonas som lige har spillet sit livs kamp. Det hele er næsten for godt til at være sandt. Og ganske rigtigt. Når Jonas kommer hjem bliver han låst ude, og ser en anden dreng inde i hans hus. Kort tid efter kommer der 2 mænd, som prøver at fange Jonas. Her tager historien en ny og uventet drejning (Point-of-no-return, hvis man snakker om berettermodellen), og det hele bliver lige pludselig meget indviklet. Med andre ord, rodet og uordentligt. Det er her kaos begynder. I de fleste historie skal hovedpersonen på en eller anden måde finde ud af kaos-tilstanden. Det gælder også kopierne. Jonas prøver ihærdigt sammen med sine venner, Ronnie og Ian, at få styr på deres liv igen. Dog lykkedes det dem ikke, og situationen forbliver altså i kaos.
Komposition
Kopierne er bygget op på et kronologisk/liniært forløb. Det vil sige at personerne og begivenhederne bliver præsenteret i rækkefølge. Der er altså ikke tale om flashback, parallelle handlingsforløb osv.
Når man snakker komposition, er et væsentligt punkt fortalt. Fortalt tid er den tid som det handlingen udspiller sig i – altså hvor længe handlingen strækker sig over. I Kopierne strækker handlingen sig over 4-6 måneder. Det kan man se, da der fra niende kapitel står en dato angivet. Den første dato er den 20´ende august, og det sidste vi får at vide er at det er vinter. Altså ca. 4 måneder. Dog står der hverken dato i starten/slutningen af bogen. Man kan derfor blive nød til at ”gætte” sig til resten.
Bogens indledning er hverken skrevet som ”In-medias res” eller som en introduktion. Derimod en god blanding. Det kan man se da historien ikke starter midt i en begivenhed, men starter stadig en smule brat. Snakker man om romanens slutning, kan man roligt sige at den ender brat – altså en åben slutning. En åben slutning efterlader ofte læseren med en fornemmelse af at der mangler en side. På den måde opfordrer bogen en selv til at digte videre.
Genretræk
Bogen ”Kopierne” er en roman, som hører under den episke genre. Grunden til at man kan kalde den en roman, er at den er en længere fiktiv fortælling. Dog er ikke alle romaner af samme slags, og kan have mange forskellige under-genre. Snakker man igen om Kopierne kan man give den 2 forskellige under-genre. Den første hedder dannelsesroman. Kendetegnet ved en dannelsesroman er at den skildrer hovedpersonens udvikling, ofte fra barn til voksen. I Kopierne er der ikke snakke om en udvikling fra barn til voksen, da historien kun strækker sig over et ½ år ca. Dog er der stadig snakke om den udvikling Jonas må lave, da han finder ud af at han er en kopi.
Den anden under-genre som man også kunne sætte på bogen er fantastisk fortælling. Det der kendetegner en fantastisk fortælling er at fortællingen oftest foregår i den verden vi kender, men med enkelte undtagelser. Fx overnaturlige væsener/ting. I kopierne foregår historien også i ”vores verden”, men det er ikke kun os mennesker som er med. Der er også kopierne, som er overnaturlige. Man kan derfor kaldes historien for en fantastisk fortælling.
På nogle måder ville man også kunne argumentere for en tredje under-genre, nemlig dagbogsroman. Grunden til det er datoerne fra kapitel ni, samt skrivestilen der til tider godt kan minde om en slags dagbog. Dog synes vi at de 2 andre under-genre er mere oplagte at snakke om, i forhold til kopierne.
Fortolkning
Hensigten med romanen kan man finde i temaet. Vi opfatter temaet som udstødelse. Derfor tror jeg at hensigten med romanen er at han ville videregive hvordan han så på verden, og det med at der er nogen som bliver udstødt af samfundet. Jeg tror at historien fortæller noget om at alle mennesker om de så er kopier eller af anden etnisk baggrunde har lov til at få en chance.
Perspektivering
I forhold til andre romaner skiller denne sig ud fordi at den har et meget skarpt, samfundskritisk budskab. Den er også anderledes fordi at den er skrevet på en meget speciel måde. Jo tættere Jonas er på at ”lukke ned” jo mindre står der på siden. Det giver noget helt specielt og man kan næsten selv mærke vanvittigheden vokse. Jeg synes at historien står i kontrast til samfundet, men alligevel har nogle samfundskritiske budskaber, som den fint leverer.
Temaet er udstødelse og det kan man sammenligne med den måde som nogen danskere ser på udlændige. De bliver ikke mødt med åbne arme og følger sig måske ikke så velkomne i Danmark.